2

Hjälp

Vi har inte bara tvillingar, vi har även två andra barn. Storebror, som föddes för tidigt, har en CP- skada. Inte sådär som man tänker sig en cp-skadad pojke (eller rättare sagt; som jag tänkte när jag hörde ordet cp-skadad innan jag fick Storebror), för Storebror är väldigt väl fungerande trots allt. Han kan gå. Även om det är stappligt och ostadigt och ramligt. Han kan prata och äta och han använder bara rullstol ibland. Men han har det jobbigt, i vissa fall. Som det där med att ta sig upp på en stol, in i en bil, nedför en trappa. Att ta på sig byxor och skor är helt omöjligt. Att springa går inte, att hoppa i badkaret är omöjligt. Bland mycket annat.
 
När man har ett funktionsnedsatt barn har man ibland rättigheter. Faktiskt. Det är inte bara skit och elände och piss. Det finns många fördelar också, förutom att han är världens finaste.
Vi har handikappstillstånd t.ex. Vi får alltså ALLTID de bästa parkeringsplatserna. Vi får mycket hjälp från habilitering och kommun, vi har "betald barnvakt" 20 timmar i månaden, vi kan i princip välja vilken förskola eller skola vi vill och få den. Vi får bidrag för att anpassa huset. Och nu.
Vi har fått bilstöd.
Det innebär i korthet att vi får ett grundbidrag för inköp av lämplig bil.
 
Och nu vet vi inte vilken bil vi ska välja.
Vilken bil ska vi välja?
Vi har å ena sidan skittråkiga Toyota Hiace. En stor, rymlig, praktisk, driftsäker evighetsmaskin.
Vi har å andra sidan VW Multivan. Lyxig, svulstig, bekväm och säkert mer körglädje. Men mindre packyta (tänk tvillingvagn, rullstol, sex personers nödvändigheter).
Toytotan är bara tre år gammal, gått drygt 8000 mil och kostar lite mer. Men överkomligt.
Multivanen är sex år äldre än toytotan, har gått 19.000 mil (dieselmotor i och för sig, som kan gå hur långt som helst) och kostar drygt 30.000 mindre.
Mycket bra bilar, båda två, enligt experter på området.
 
Hjärnan säger en sak. 
Lyxhustrun i mig en annan.
 
Hur skulle ni tänka?
Hjälp.

Kommentarer:

1 Tingeling/lilci:

skriven

Hej, hittat hit via kominken. Har själv gjort usla bilaffärer genom åren pga av lyxtänk och lärt mig av det. 19.000 mil är väldigt långt även för diesel, och bilstödet täcker väl inte reparationer et.c.?
Ta toyotan, åk säkert och sälj i tid. Finns ändå roligare lyx än billyx :)

2 Erika:

skriven

Svårt! Jag skulle precis säga tvärt om men Tingeling är en duktig retoriker.
Men det är viktigt att man sitter bekvämt, gör man inte det spelar det inte någon roll allt det andra. True story.

Kommentera här: