0

Inkompetens

När jag blev utsläppt från förlossningen bokades det in en tid för tillväxtkontroll av tvillingarna, samt såklart en kontroll av livmoderhalsen. Idag måndag. Två dagar efter att det konstaterats att min kropp är mer än mogen för förlossning. 
Jag har sett min livmoderhals på bild kanske 30 gånger denna graviditet.Och minst lika många gånger förra graviditeten. Jag kan se minsta lilla förändring. I fredags såg jag ju att den var helt utplånad och att ena bebisens huvud stod precis innanför mynningen, som som sagt var öppen nästan 2 cm.
 
Tillväxtultraljudet gjordes av en mycket kompetent och trevlig barnmorska. Bebisarna väger ca 2100 g styck, precis som vilken enling som helst i vecka 34.
 
CTG var bra, men det visade på att jag har sammandragningar regelbundet, dock ej så långa.
 
Sedan var det dags för kontroll av livmoderhalsen.
Jag såg direkt att den fortfarande var utplånad och öppen. 
 
- Ja, det här ser ju jättebra ut sa den unga läkaren, (som precis innan hade berättat att hon egentligen skulle vara nere på amningsmottagningen, men som fått hoppa in på bedömningsmottagningen idag pga semester osv). Tappen är sluten och tre centimeter lång.
- Öh, nej sa jag. 
- Jooo, sa hon. Titta här. Med lite god vilja kan man se att den här klumpen här (högt upp till vänster om bebisens huvud) är livmoderhalsen och den är lång och sluten.
- Öh, nej, sa jag, det här är livmoderhalsen och pekade. Och den är inte tre centimeter. Den har inte varit tre centimeter sedan i v.22.
Läkaren skrattade nervöst.
-Johodå, den är tre centimeter. Det är som jag brukar säga till mina patienter, att ena dagen kan det se ut si och den andra dagen kan det se ut så.
- Ja, men det du säger är livmoderhalsen, den sitter ju helt fel. Den sitter ju vid sidan av bebisen. Den ska ju vara direkt under bebisens huvud. Och du kan väl inte på allvar mena att jag för två dagar sedan var öppen två centimeter med utplånad livmoderhals, och nu har den mirakulöst slutit sig OCH blivit tre centimeter lång. Som den inte har varit typ någonsin?
- Johodå. Det var nog en liten infektion som satt där och retade bara. Sa läkaren.
- Infektion? För två dagar sedan? Som nu är helt utläkt, utan behandling? Undrade jag.
-Eh, jaaaa.
- Ok. Sa jag och drog på mig kläderna. Det var ju märkligt. Men så klart goda nyheter.
- Jaa, eller hur, kvittrade läkaren. Men därmed inte sagt att du inte ska komma hit ändå, så fort du får sammandragningar igen, bara för att jag har sagt att tappen är tre centimeter. Det kan ju ändras fort.
 
Åh, vad jag ville ha en second opinion. Av någon som känner igen en livmoderhals.
Åh, vad jag ville säga till henne att hon kunde stannat kvar på amingsmottagningen. Bröst är i alla fall lätta att känna igen. Eller?